Zašto plačemo kad čistimo crni luk?

Standard

Kad presečemo crni luk iz njega do naših očiju dopre tako oštar („ljut“) dah da nam oči zasuze. To je zato što u crnom luku, kao i u nekim drugim biljkama (na primer, u renu) postoje lako isparljivi sokovi koji nadražuju naše oči, pa se one od njih brane suzama. Biljke koje spadaju u lukove (crni i beli luk, praziluk, aljma) imaju u svom podzemnom stablu (to je ono što nazivamo „glavica“) puno jakog eteričnog ulja, koje lako isparava. To eterično ulje sadrži i neka sumporna jedinjenja koja izazivaju suze u našim očima, jer su oštra i prodorna. „Ljutina“ luka može da nam smeta dok ga čistimo, ali treba znati da je crni luk veoma koristan i treba ga što češće jesti. On ima vitamina C i nekih sastojaka korisnih za ceo naš organizam.

◈Od svih kuhinjskih poslova da čistim luk najviše mrzim. Osim suza, razlog je takođe miris koji ostane na rukama i nakon što ih dobro operem. Mada, tražila sam način da se rešim tog mirisa i našla sam dva rešenja. Prvo je rešenje u limunovom soku. Dovoljno je potopiti ruke u limunov sok i ruke će vam mirisati prijatno i sveže, jer sastojci iz limuna neutrališu nezgodan miris luka. Drugo rešenje bi bilo sirće pomešano sa vodom i nakon toga pranje ruku sa hladnom vodom–nikako mlakom!–koja otvara pore, omogućujući spornom mirisu da još dublje prodre u kožu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s