Zašto od pčelinjeg uboda otekne ruka?

Standard

Žaoka mnogih insekata (pčele, ose, obada, stršljena i drugih) sadrži otrov. Kad pčela ubode, njen otrov se raširi po ubodenom mestu, pa naša krv stupa u borbu: ona mora taj otrov da razblaži i raznese ga po telu. Dok taje ta borba, ruka nam otekne. Ubod insekata čija žaoka unese u naše telo otrov, može biti veoma bolan, naručito u proleće, jer je tada taj otrov, posle zimskog odmora, jači nego u jesen. Pčelinji otrov sadrži hemijske materije koje nanose bol našem organizmu. Zbog toga se krvni sudovi šire, temperatura se na tome mestu povišava, nastaje otok i crvenilo. Sve su to znaci koji kazuju da se naš organizam bori protiv strane materije u sebi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s