Žvakaća guma

Uobičajen

Ko je prvi izumeo žvakaću gumu? Gde je prva žvaka izmišljena? Niko  ne može biti u potpunosti siguran, ali istoričari tvrde da su stare civilizacije svuda po svetu žvakale prirodne žvake pre više hiljada godina. Pre izuma sijalice, telefona ili čak i sladoleda, ljudi su otkrili uživanje i prednosti žvakanja žvake.

Prirodna žvaka

Smatra se da su Stari Grci žvakali smolu drveta. Istraživači su otkrili i da su Maje, indijanska civilizacija koja je naseljavala Južnu Ameriku, uživale u žvakanju kaučukovca. Ova prirodna guma je dolazila iz drveta kaučuka i kasnije je postala glavni sastojak žvakaće gume. Američki Indijanci su otkrili drugu prirodnu vrstu žvake: smolu nekih vrsta drveća. Oni su i upoznali bele došljake na američki kontinent sa običajem žvakanja. Doseljenici su stvorili prvu komercijalnu žvakaću gumu, prodavajući delove smole. Ovakva žvaka se prodavala i u XIX veku sve do pedesetih godina, kada je parafinski vosak postao nova popularna osnova žvakaće gume.

Moderna žvaka

Moderna žvakaća guma se pojavila 1869. godine, i to sasvim slučajno. Naime, jedan meksički general unajmio je američkog istraživača  Tomasa Adamsa da razvije novu vrstu gume koristeći kaučukovac. To je isti onaj gumeni materijal koji su stanovnici Meksika žvakali vekovima. Adams je bio vrlo neuspešan u pravljenju gume, ali je uspeo da napravi prvu modernu žvaku, koju je nazvao Adams Njujork broj 1. Do XX veka žvake su se već proizvodile u različitim oblicima, veličinama i ukusima.

Današnji izbori

Sastojci današnje žvake su sintetički materijali koji stvaraju žvaku boljeg kvaliteta, teksture i ukusa. Prave se u milion ukusa. Samo je jedan još neosvojen. Za sada je nemoguće napraviti žvaku sa pravom čokoladom, jer kakao puter koji se nalazi u čokoladi omekšava osnovu žvake, pa ona postaje previše lepljiva.

Savet:

Ako ti se žvaka zapetlja u kosu, sačekaj da se osuši, pa je skini uz pomoć kikiriki putera.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s