Čokolada

Standard

 

Nekoliko stotina godina, čokolada je nezaobilazni deo naših života: bilo da je crna ili bela, sa lešnicima, voćem, kafom, bademima, šlagom, jogurtom ili najobičnija… Bilo da nešto slavimo, tešimo se zbog neuzvraćene ljubavi ili nam se jede nešto slatko. A otkud čokolada?

Osnovni sastojak čokolade je kakao. Drvo kakaoa raste jedino u područjima Centralne i Južne Amerike. Postoji na destine podvrsta ove biljke. Većina njih rađa plodove od kojih se može napraviti čokolada. Proizvođači mešaju zrna različitih vrsta da bi dobili baš određeni ukus čokolade, a ovi recepti čuvaju se kao najstoža tajna.

Plod kakao drveta zeleno-žut, velik kao pesnica. Ispod tvrde kore nalazi se tečnost slična mleku, u kojoj plivaju ljubičaste semenke.

Prvi zapisi u kojima se pominje kakao nastali su oko petstote godine nove ere. Načinili su ih Indijanci iz plemena Maja koji su živeli na teritoriji današnjeg Meksika i Centralne Amerike. Oni su, najverovatnije, prvi ljudi koji su uživali u čokoladi.

Pripremali su je drugačije nego što mi to radimo danas: od semenki kakaoa i vode (ili vina) pravili su napitak začinjen raznim začinima, čak i biberom. Piće je bilo gorko-ljutog ukusa. Verovalo se da je lekovito i da otklanja umor. Sve do devetnaestog veka u nekim indijanskim plemenima dragoceni plodovi kakaoa korišćeni su umesto novca.

Prvi Evropljani koji su došli u dodir sa čokoladom bili su španski kolonizatori. Njima se ukus tadašnje čokolade nije dopao, ali su, ipak, nekoliko vreća kakao zrna poneli sa sobom u Evropu. Tu, u šesnaestom veku, čokolada dobija svoj novi oblik. I dalje se priprema kao napitak, ali je biber zamenjen šećerom. Slatko piće se širi po Evropi i osvaja plemstvo. U Engleskoj se ubrzo služi po gostionicama.

Holanđanin Konrad van Houten  1828. godine konstruisao je mašinu koja iz zrna izdvaja biljnu mast i pretvara je u kakao prah. Time je znatno olakšano pravljenje napitaka, ali i načinjen veliki korak ka čvrstoj čokoladi, koju će prvi napraviti Englez Džozef Stors Fru godine 1849. Trideset godina kasnije, Švajcarac Daniel Peter će čokoladi dodati meko u prahu i tako načiniti slatkiš kakav nam je danas poznat.

◈ Mmmm….njam, njam……xD

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s