Zašto kopriva žeže?

Standard

Lišće koprive prekriveno je dlačicama u kojima se nalazi jedna naročita kiselina. Čim dotaknemo koprivu, kiselina dođe u dodir sa našom kožom i izaziva bol i svrab. Pojave se i plihovi, jer je koprivina kiselina vrlo jaka. Kad se osuši kopriva ne žeže, jer njena kiselina ispari. Kopriva spada u zeljaste korovske biljke, a rasprostranjena je po celome svetu. Dlake na njenom lišću nazivaju se žeravke i sadrže mravlju kiselinu, uz neke druge sastojke. Dodir sa žeravkama izaziva na našoj koži malo zapaljenje i svrab. Zato kažemo da kopriva žeže. Znajući za takve koprivine osobine, malo bi ko rekao da je ona istovremeno i korisna: nekada se upotrebljavala za čišćenje rana, a iz njenih listova se vadi hlorofil i vlakna za tekstilnu industriju. Kopriva se i jede: popari se i skuva čorba ili se umesi pita.

3 responses »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s