Ljubavni život životinja

Uobičajen

U ljubavnom životu nekih životinja ima puno raznolikog udvaranja i privrženosti koja traje do kraja života.

Kod jedne vrste papagaja, mužjak se odabranoj ženki svakodnevno udvara. Naime, svakog jutra, bez obzira na dužinu „braka“, mužjak budi ženku nežnim cvrkutom i milovanjem po vratu. To cvrkutanje i milovanje traje dugo, zapravo sve dok ona ne pristane da zajedno pođu na doručak. I tako celog života. Zbog te dirljive privrženosti, ljubitelji ptica ovu vrstu papagaja zovu „nerazdvojni“.

Divlja patkaPrimer večne ljubavi i stabilnog porodičnog života pružaju i neke vrste divljih pataka. Kada divlji patak i divlja patka odluče da budu zajedno, onda jedno drugom ostaju verni zauvek. Kada dobiju potomstvo, oni izvrše podelu rada: hrabri otac štiti porodicu od nasrtljivih grabljivica, a majka brine da deca budu sita, da im je toplo i udobno. Do kraja života ni divlji patak ni divlja patka ne pogledaju nekoga drugog, sa strane, a pogotovo se ne upuštaju u neku nepromišljenu ljubavnu avanturu.

Evo još malo ljubavi.. :-) eukaryotes: BrynJKod pingvina predbračni život je znatno duži od bračnog. Zapravo, pingvin mora da uloži mnogo truda i potroši dosta vremena da bi osvojio neku pingvinku. Da bi pingvin privukao pažnju svoje izabranice, mora nekoliko dana da pleše pred njom. Tek ako se pokaže kao dobar plesač, pingvinka pristane da s njim pođe u ljubavno gnezdo, koje je on ranije pripremio. Ali, ni tada nije sigurno da će probirljiva pingvinka pristati na bračnu vezu. Naime, pingvin je obavezan da u svoje gnezdo unese nekoliko kamenčića, a to nije lako obezbediti, jer te kamenčiće mora da izvadi iz zaleđenog tla. Ako ženka proceni da tih kamenčića ima dosta, što znači da se on zbog nje dovoljno trudio, počeće njihov ljubavni i bračni život, u kojem nikada nijedna strana ne učini nikakvu ljubavnu prevaru.

Advertisements

4 responses »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s