Enolog

Standard

Nekada je vino sazrevalo u podrumu, u drvenim bačvama, po istom postupku kao i vekovima pre toga. Danas postoje stručnjaci, enolozi, koji se staraju o pravljenju, čuvanju i transportu vina. Ovo zanimanje je novijeg datuma. Vino je tečnost naručito osetljiva na dejstvo nekih mikroba i fermenata, korisnih ili štetnih. Da bi se ono napravilo tako da se može bezbedno čuvati i transportovati, moraju se primeniti sigurni, oprobani metodi, da bi se sprečila neprijatna iznenađenja. Tu stupa na scenu enolog. On izučava i dobro poznaje osobine grožđa, šire i vina, kao i tradicionalne načine spravljanja vina, ali je uz to i hemičar i biolog. Enolog uz pomoć hladnoće, toplote ili oksidacije, a isto tako i raznih vrsta fermenata, sprovodi i nadgleda savremenu proizvodnju vina.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s