Zašto ekspresni lonac pišti?

Standard

Ekspresni lonac napravljen je tako da za vreme kuvanja iz njega uopšte ne izlazi para. Poklopac eksprеsnog lonca čvrsto je priljubljen, pa ništa ne može napolje. A para mora da iziđe. Zato postoji ventil, kroz koji ona kad se pregreje počne da izlazi i tada pišti. Ekspresni lonac za kuvanje naziva se još i Papenov lonac, prema imenu svoga pronalazača. Glavna osobina Papenovog lonca jeste u tome što je hermetički zatvoren, tako da se u njemu prilikom zagrevanja pritisak neprekidno povećava. Vodena para teži da iziđe, ali ne može. Ako bismo tako nastavili-lonac bi u jednom trenutku eksplodirao. Zbog toga postoji ventil sigrunosti, kroz koji para poleti kad dostigne određeni pritisak. Tom prilikom začuje se jako pištanje, koje probudi zaspalog kuvara. Tako ručak nikad ne zagori!

◈ Uh, što mi je nešto ovooo poznato….🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s