Zašto zapušač šampanjske boce odleti?

Standard

Šampanjac spada u penušava vina, koja sadrže više šećera nego druga vina, a u njemu ima i naročitog kvasca. Zbog toga se u flaši stvori pritisak od gasa koji nastaje previranjem. Kad skinemo žicu koja drži zapušač, pritisak iz boce ga snažno gurne napolje i zato on izleti kao iz puške pampurače! Šampanjac (ili šampanj) je jedno od najpoznatijih finih vina u svetu. Naziv mu potiče od imena francuske oblasti Šampanje, koja mu je postojbina. U šampanjac se stavlja šećer i kvasac, čije vrenje stvara ugljen-dioksid. To izaziva i povećanje pritiska u boci, tako da on dostigne 4-6 atmosfera. Zbog toga zapušač šampanjske boce mora biti vezan žicom. Ni otvaranje nije jednostavno: najpre se preseče žica, a zapušač se dotle pridržava prstom i otpušta se vrlo polako, da s njim ne izleti i vino iz boce.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s