Zašto mnogi kafići naplaćuju vodu, a daju gratis kikiriki?

Standard

Neki kafići naplaćuju mušterijama čak dve funte za pola litra vode, a istovremeno se trude da im pune činije besplatnog slanog kikirikija uvek budu nadomak ruke. Budući da je proizvodnja kikirikija skuplja od vode, zar ne bi trebalo da bude obrnuto? Ključ za razumevanje ove prakse je u tome da se shvati da su prilike pod kojima kafići nude vodu i kikiriki uslovljene dejstvom tih proizvoda na potražnju za njihovom osnovnom ponudom-alkoholnim pićima. Kikiriki i alkohol idu jedno s drugim. Što više kikirikija mušterija pojede, tražiće više piva ili žestokog  pića. Budući da je kikiriki relativno jeftin, a svako alkoholno piće donosi relativno visoku zaradu, kafić će verovatno ostvariti veći profit ako nudi gratis kikiriki. Nasuprot tome, voda i alkoholna pića ne idu jedno s drugim. Što više vode mušterija popije, naručivaće manje alkohonih pića. Dakle, iako je voda relativno jeftina kafići je skupo naplaćuju i time navode mušterije da je ne naručuju.

2 responses »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s