Dan zaljubljenih

Uobičajen

Istorija Dana zaljubljenihDan zaljubljenih ili dan svetog Valentina datira još pre početka hrišćanstva, i uključuje golotinje i bičevanje, a nekako je dogurala do današnje komercijalizovane verzije pune čokolada, cveća i nakita.

U starom Rimu, 13., 14. i 15. februara je proslavljan paganski praznik plodnosti “Luperkalija”. I to je sam početak ovog praznika koji se dana smatra danom ljubavi. Međutim, obeležavan je na malo drugačiji način.

Prema Noelu Lenskom, profesoru sa Univerziteta Kolorado, običaj je bio da se mladići skidaju goli i bičevima napravljenim od kozje ili pseće kože bičuju devojke, i to sve da bi poboljšali njihovu plodnost.

Valentin, po kome Dan zaljubljenih i nosi ime, bio je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je u to vreme bilo zabranjeno od strane rimskog cara Klaudija II, jer je smatrao da su oženjeni muškarci loši u službi vojnika.

Prema verovanju, dok je Valentin odlazio na gubilište, slepoj tamničarevoj ćerki poslao je pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti što mu je ukazala pažnju i potpisao ga sa „Tvoj Valentin“. Ipak, sam Valentin i ovaj praznik povezan je sa ljubavlju tek u četrnaestom veku.

Preuzeto sa:  http://www.novimagazin.rs/opusteno/istorija-dana-zaljubljenih

http://www.svetplus.com/vesti/37472/dan-zaljubljenih:-evo-zasto-danas-slavimo-ljubav

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s