Đi-Đo je veština kojom se, pritiskajući na određene tačke tela, na neškodljiv i svakom pristupačan način, može pomoći sebi i drugome u otklanjanju bola i drugih tegoba koje prate poremećaje u psihofizičkoj ravnoteži. Ova tehinka akupresure primenjiva je u prvom redu na organizme koji su u osnovi zdravi, te se ne može smatrati potpunom zamenom uobičajenih metoda prve pomoći. Predostrožnost kojom uzimamo lekove bez neophodnog recepta u slučaju lakših neugodnosti, neophodna je u pravilnom korišćenju ove, poreklom stare ali do danas neosporene tehnike samopomoći, kojom se koristi tri četvrtine stanovništva sveta.

Ukoliko se pritiskom na određenu tačku ne postigne ni privremeno željeni efekat, potrebno je smesta se obratiti lekaru, jer se verovatno ne radi od trenutnom već o ozbiljnijem poremećaju.

PRVA NAMENA: Đi-Đo tehnike je zamena za lekove koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, bez recepta.

DRUGA NAMENA: Đi-Đo tehnike je prva pomoć u (krajnjoj nuždi) iznenadnoj i nepredviđenoj opasnosti; ili dodatak prvoj pomoći po merilima moderne medicine.

Primenjena jednom ili u ograničenom broju pokušaja, ova namena se ne može smatrati zamenom za uobičajenu prvu pomoć i lekarsku intervenciju.

KAKO KORISTITI

Pritiskivanje se vrši duboko i sa obe strane tela uporedo. Ukoliko se pritiskivanjem na prvu izabranu tačku postigne željeno, tehnika se ne ponavlja na drugim mestima. Ako je rezultat u prvom pokušaju izostao, treba probati ostale predložene tačke ili kombinovati (udružiti) tehniku na više njih. U slučajevima kada  ni kombinovana tehnika nije pomogla, pogledati poglavlje u kom su nabrojane zabrane upotrebe Đi-Đo tehnike, za obe namene.

KAKO NAĆI TAČKU

Da bi se odredilo tačno mesto tražene tačke, služi se merama tela osobe na kojem se tačka traži:

Šaka se postavi između čašice kolena, zapamti to mesto, a zatim i palac pored šake, u pravcu ka stopalu. Tu gde leži donja ivica širine palca, na strani prema malom prstu, početak je dela tela na kome je tražena tačka 9. Da bi se sasvim izvesto odredilo tačno mesto, pritiska se duboko, dok žiganje ne upozori da je tačka nađena. Potrebno je nekada i ponoviti probu na osetljivim delovima tela, kako bi bili sigurni da se pritiskivanje vrši na zaista pravom mestu. Traženje tačke kod druge osobe zahteva korišćenje njene širine dlana i palca, kako bi se tražena tačka lako našla u pravoj proporciji odnosa veličina. Uverivši se višestrukom probom da je tačka i sama potvrdila svoje mesto oštrim žiganjem mestu pritiska, počinje se stimulacija odnosno masiranje vrhom prsta ili pomagalom. Treba biti svestan činjenice da je jagodica prsta isuviše široka i meka da bi izvrišila snažan pritisak na malu tačku, te se treba služiti isključivo vrhom prsta sa uredno potraćenim noktima ili nekim pomagalom, na načim dat u ilustracijama. Ukoliko se tačka ne oglasi žiganjem, kao što treba, pritisnuti jače jer se neke od tačaka nalaze u zaista osetljivom tkivu ili su dosta duboko.

NAČIN PRITISKANJA

Snagom pritiska od 10 kg stimulisati tačku u pravcu suprotnom kretanju kazaljke na satu. Pritiska se temeljito, tako da se koža pokreće zajedno sa mestom stimulacije, u trajanju od 15 do 20 sekundi, a zatim se postupak ponavlja na istom mestu druge strane tela. Ukoliko se oseća da snaga pritiska kažiprsta nije dovoljna, poslužiti se palcem, zglobom nekog prsta ili pomagalom. Ako ste pogodili pravu snagu neće se pojaviti modrica kao rezultat predubokog pritiska, izuzev kod zaista osetljivih tkiva. U početku primenjivanja Đi-Đo tehinke može se javiti strah od nanošenja bola samome sebi, što će povećati nadraženost predela stimulacije. U prevazilaženju „početničke treme“ pomoć i podrška bliske osobe je dobrodošla. Odmah nakon smanjenja osećaja bola, nelagodnosti ili tegobe zbog kojih ste vršili pritisak na određenu tačku, treba prestati sa stimulacijom, te nema potrebe da se koriste ostale tačke kad simpotom nestane. Ukoliko se osećaj tegobe pojača, opustiti se još više i tek tada ponoviti tehniku, naravno na tačkama sa obe strane tela, kao što je i pre navedeno. Ako se bol pojavi na određenom delu, potrebno je taj deo tela odmoriti nakon korišćenja Đi-Đo tehnike i tek potom se poslužiti njime, kako se naglim pokretima ne bi narušila tek uspostavljena bioenergetska ravnoteža. Kako je već naglašeno, tačka ima svoj par u skladu sa prirodnom simetrijom tela, te obe moraju biti stimulisane pribiližnom snagom i na isti način, bez obzira da li se počelo na levoj ili desnoj strani. Praksa će ubrzo otkriti da tegobe brže nestaju ako pritiskate jednu od tih strana pre druge te u tom smislu treba izvršiti individualni izbor. Retke su situacije u kojima je neophodno vršiti pritisak na više tačaka nabrojanih uz određenu tegobu. Ipak, ukoliko se desi tako, treba stimulisati, uz prekid, prvu navedenu tačku, a zatim ostale.

Način na koji Đi-Đo tehnika deluje na telo može se uporediti sa tehnikom davanja komadi savršenoj mašini pokretanoj bioenergijom. Pritiskom na određene tačke delujte na servoomehanizam-organe u cilju otklanjanja neregularnosti i uspostavljanja ravnoteže.

Prema tradicionalnoj teoriji Dalekog Istoka, ova najsavršenija mašina (telo) ima ograničen funkcionalni kapacitet (dužina života) koji se može produžiti (medicina) ili dramatično skratiti  (prevremena smrt). Loše održavanje (nepravilna ishrana, neredovna aktivnost, nezdrav način života), menjaju tok bioenergije što pospešuje prevremenu koroziju (bolest). Tehnika Đi-Đo je jedan od načina podešavanja toka bioeneregije u organizmu. Ako je akupresurea bila uspešna, brzo će nestati bol i tegobe. Telo će se osloboditi napetosti koje nekada nismo ni svesni, a koja je često praćena površnim disanjem, oslobađanjem gasova ili drugih neugodnosti. Osećaj tegobe se može i vratiti ali ne u tako snažnom obimu. Tada treba ponoviti pritiskanje prve tačke koja je donela olakšanje. Vreme između nekoliko izvođenja tehnike treba podesiti da se omoguće tri do četiri pritskanja iste tačke, nakon čega dalje stimulisanje neće biti potrebno .Jasno je da teži i hronični slučajevi oboljenja neće imati ovakav tok. Što je zdravstveni poblem ozbiljniji, to će tehnika pritiskanja imati manje uspeha, te se preporučuje njeno izvođenje odmah kada se tegobe osete.

AKO NEMA POBOLJŠANJA

Ukoliko ste isprobali svaku predloženu tačku i to vam nije donelo olakašnje od tegobe, verovatni uzrok je jedna od sledećih činjenica:

1. Loša analiza zdravstvenog problema i, posledično, netačan izbor tačke. Ponovno proveriti uzrok . Na primer: (prehlada), efekat (kijavica) začepljen nos i mesto (glava).

2.Stimulacija okolnog tkiva umesto same tačke. Ponoviti probu mesta pritiska sve dok se ne oseti jako žiganje.

3. Izvođenje tehnike na pravom mestu bez dovoljno snage ili nedovoljno duboko.

4. Nepovoljni i nedozvoljeni opšti uslovi u kojima je upotreba zabranjena.

KADA SE NE SME PRIMENITI

Osim u uslvoima krajnje nužde kada je druga namena tehnike ograničena, Đi-Đo se ne sme koristiti ni u sledećim situacijama:

1. Lečenje upornih, hroničnih bolesti ili poremećaja.

2. Četiri sata od uzimanja svih lekova (aspirin), alkohola, lekovitih trava, kao i trovanje jelom.

3. Ako svakodnevno i redovno koristite lekove, osim vitamina .

4. Utvrđen problem sa srcem ili degenerativna promena tkiva (hronični artritis, rak katarakta, tumor, proširene vene).

5. Neposredno ili pola sata nakon tople kupke ili pojačanog fizičkog napora.

6. Nadraženo psihičko stanje (bes)-odložiti primenu prve namene do smirenja.

7. Ukoliko se predložena tačka pritiskanja nalazi ispod bradavice, ožiljaka, mladeža, upaljene kože, proširenih vena i na dojci.

8. Trudnoća-naručito posle trećeg meseca.

U svim ovim slučajevima korišćenja bilo koje istočnjačke tehnike je ograničeno na stručna lica-lekare, jer se smatra da je prirodna ravnoteža telesne bioenergije toliko poremećena da nesručno izvođenje tih tehnika neće uspešno delovati. Potrebno je naglasti da, ukoliko se osećaj bola i tegobe nakon pritskivanja predloženih tačaka vrati istom snagom, tok daljeg lečenja treba prepustiti stručnjaku, odnosno lekaru.

Advertisements

6 responses »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s