Šta znaš o . . .?

Uobičajen

NOVOM ZELANDU

Glavni grad je Velington. Velington je smešten na jugu Severnog ostrva Novog Zelanda i najjužnija je prestonica na celom svetu. Novi Zeland je ostrvo u Tihom okeanu u Okeaniji. Sastoji se iz dva velika ostrva -Severnog i Južnog, kao i dosta malih ostrva. To je najizolovanija zemlja na svetu.

KOLUMBIJI

Glavni grad je Bogota. Bogota je najveći i glavni grad Kolumbije. Prostire se na nadmorskoj visini od 2.640metara, što čini jednim od najviših gradova sveta. Kolumbija je država na severozapadu Južne Amerike. Graniči se sa Panamom, Brazilom, Venecuelom, Ekvadorom i Peruom. Svoj naziv dobila je po cuvenom trgovcu i moreplovcu Kristiforu Kolumbu.

MADAGASKARU

Glavni grad Antananarivo. Antananarivo je grad u srcu ostrva. Kralj Andrijanjak osnovao ga je 1625. godine. Sam naziv znaci grad od hiljadu, zbog broja vojnika koji su ga čuvali. Madagaskar je ostrvo u blizini obale istočne Afrike. Po površini, to je četvrto najveće ostrvp ma svetu. Šest od osam vrsta baobabovog drveća potiče sa Madagaskara, a baobab je i jedan od nacionalnih simbola ove države.

NORVEŠKOJ

Glavni grad je Oslo. Oslo je najveći grad Norveške, smešten u istočnom delu zemlje. Leži na dnu istoimenog fjorda, okružen planinama. U Oslu i prigradskim naseljima živi čak cetvrtina ukupnog stanovništva zemlje. Norveška je zemlja u Nordijskoj regiji u severnoj Evropi. Naziva se još i Zemlja hiljadu fjordova.

VENECUELI

Karakas je najveći i glavni grad Venecuele, smešten na severu zemlje u istoimenoj dolini. Njegov pun naziv glasi Santijago de Leon de Karakas. Polovinom 18. veka ovaj grad je doživeo procvat zbog izvoza kakaoa. Venecuela se prostire u severnom delu Južne Amerike. Graniči se sa Kolumbijom, Brazilom i Gvajanom. U njoj se nalazi najviši vodopad na svetu-Andjeoski vodopad.

Postavi komentar